MertinaMassage 

Purmerend

MertinaMassage praktijk; Aryuveda en Klassieke massage

 

Home

 

Ayurveda, wat is dat?

 

Ayurvedische Massage

 

Beleving

 

Ayurveda Varianten

 

Klassieke Massage

 

Etherische Olien

 

Tarieven & Informatie

 

Links & Downloads

vooraankondiging

disclaimer


Privacy AVG

 

MertinaMassage

J.P.Sweelinckstraat 1

1443MA Purmerend

Tel.: 06-53350076

KvK 59855134

ed@mertinamassage.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayurveda

 

Ayurveda is de meer dan vierduizend jaar oude Indiase gezondheidsleer, die uitgaat van de mens als geheel en als uniek verschijnsel van lichaam en geest in evenwicht met zijn omgeving. Ayurveda wordt door velen beschouwd als de oudste geneeswijze. In Sanskriet (oude taal uit India) betekent ayurveda de wetenschap van het leven (ayur betekent leven, veda staat voor wetenschap).

Ayurveda wordt ook wel de moeder der geneeswijzen genoemd. Ze stamt af van de Vedische cultuur en werd gedurende vele duizenden jaren ouderwezen via mondelinge overdracht.

 

Binnen de ayurveda wordt ziekte niet los gezien van de persoon in zijn of haar dagelijkse doen en laten. Volgens de ayurveda is de mens een weerspiegeling van de macrokosmos, die bestaat uit de elementen aarde, lucht, water, vuur en ether (sfeer). Deze weerspiegeling vindt plaats in de vorm van drie constitutietypen of dosha’s: Vata (verbonden met het element lucht), Pitta (vuur) en Kapha (aarde, water).

Een verstoring van het evenwicht tussen deze dosha’s, kan zich in het lichaam manifesteren als ziekte of ongemak. Volgens de ayurveda betekent genezing het in evenwicht brengen van de dosha’s, waardoor we zowel psychisch als lichamelijk beter in balans zullen komen.

Ayurveda is dan ook een holistische geneeswijze: er wordt gekeken naar de mens als geheel ( lichaam, geest en ziel ) en niet als los van elkaar staande delen.

De ayurveda kent vele behandelmethoden, waaronder diverse massagevormen (klik op de button "Ayurveda varianten") . Deze pas ik in mijn praktijk toe waarvan de meest voorkomende de Abhyanga-massage is, kijk hiervoor bij ayurvedische massage.

 

Belang van massage

Een groot deel van de Indiase bevolking laat zich regelmatig masseren. Dat kan thuis, bij de kapper of in een speciale massagesalon of –kliniek; daar is niets mystieks of ongewoons aan. In India weten ze als geen ander hoe belangrijk regelmatige massage is voor het lichaam en de geest.

In het westen en met name in Nederland werd daar lange tijd heel anders tegenaan gekeken. Gelukkig begint daar verandering in te komen. Er zijn steeds meer mensen die weten dat massage niet alleen ontspannend is, maar dat er ook gezondheidswinst mee te behalen valt:

Massage

  • Ontspant lichaam en geest.

  • Verbetert de stofwisseling (ook die van de spieren).

  • Verbetert de bloedsomloop.

  • Verlaagt de bloeddruk (in geval van hoge bloeddruk).

  • Versterkt het immuunsysteem.

  • Geeft verlichting bij rug nekklachten, spierpijn, hoofdpijn, migraine, artose, artitis

Kortom: massage is niet per se een luxeartikel, maar kun je ook zien als een belangrijk onderdeel van een gezond en gelukkig leven.

 

 

Een cadeaubon geven of ontvangen is altijd leuk. Kijk hiervoor bij tarieven & informatie.